We zijn door de gemeente Groningen gevraagd de lokale waardeketen toe te passen en een advies te geven voor de ontwikkeling en vormgeving van de Circulariteitshub. In 2025 wil de gemeente een circulaire gemeente zijn als het gaat om huishoudelijk afval. Het opzetten van de hub kan hierin een belangrijk bijdrage leveren door als grondstoffenstation in plaats van afvalbrengstation te fungeren. Het onderzoek en advies is gebundeld in een toolkit voor beleidsmedewerkers. Deze is in juni afgerond en overhandigd.
Eileen Blackmore: ‘De toolkit ligt nu bij de gemeente. Na de vakantie wordt de toolkit deels gepubliceerd, dit vind je dan terug op onze site. Maar het mooie is dat, door de gesprekken die zijn gevoerd en de verbindingen die zijn gelegd, we merken dat de hub al in werking is. Wijkbedrijf Wijert werkt bijvoorbeeld al samen met GoudGoed om te kijken hoe ze een textielsorteerstation kunnen opzetten. En Maaklab Gro (voorheen Walhallab) is een project gestart om jongeren te laten werken met afvalstromen.’
De toolkit is gemaakt door Eileen Blackmore en Peter Everts van TSI foundation. Ze hebben talloze gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de schakels die nauw betrokken (willen) zijn bij het verwerken van particulier afval tot bruikbaar materiaal om te achterhalen waar kansen liggen en verbinding gemaakt kunnen worden. Ze gingen in gesprek met kennisinstellingen, interieurbedrijven, ontwerpers, kunstenaars en producenten, maar ook met sociale werkplaatsen, Fablab, RepairCafé en diverse circulaire initiatieven in de stad en omgeving. Vervolgens zijn er rond de afvalstromen van b-hout, ijzer en textiel lokale business cases uitgewerkt, waar de gemeente mee aan de slag kan.