OVER ONS
Er is behoefte aan duurzaam, lokaal en kleinschalig. Meer maken met minder. Onze planeet smeekt om verandering. Daarom werkt House of Design aan een nieuw systeem. In dit circulaire systeem is elke schakel in de keten even belangrijk, van materiaal via productie naar gebruik en weer door naar nieuw materiaal. Planeetvriendelijke producten die voor iedereen toegankelijk zijn. Die laten zien dat het anders kan. Die met trots zijn gemaakt én met trots worden gebruikt. Opnieuw en opnieuw en opnieuw.
Onze organisatie herontwerpt bestaande systemen en processen, onderzoekt oplossingen, doet practisch onderzoek, zet de keten op poten en ontwikkelt samen met ontwerpers aansprekende producten die als voorbeeld dienen voor deze verandering. Zo wordt het tastbaar wat lokale handen met lokale materialen kunnen maken. Al doende ontdekken we hoe een lokale en planeetvriendelijke maakindustrie in Noord-Nederland eruit kan zien. Daarin nemen we zo veel mogelijk mensen en partijen mee. We leren en delen ervaringen ook over de grens door samenwerkingen met andere partijen in Europa.
Samen zetten we de boel in beweging.
Wat doen we?
Samen met beleidsmakers, ondernemers, docenten, ontwerpers, boeren en consumenten ontdekt House of Design hoe het anders kan. Hoe kunnen we met jou de boel in beweging zetten?
Praktische adviestrajecten
Mooie ideeën zijn er genoeg. Hoe breng je ze in de praktijk? House of Design helpt bij het vormgeven van duurzame, circulaire innovaties. Onze adviezen zijn praktisch en toekomstgericht. Een voorbeeld van zo’n adviestraject is de Circulariteitshub voor Gemeente Groningen. Binnen dit traject onderzochten we hoe je een afvalbrengstation zodanig kunt inrichten dat er zo min mogelijk grondstoffen verloren gaan en het een ‘grondstof maakstation’ wordt.
Projecten die verandering in gang zetten
De bal gaat pas rollen als je er een schop tegenaan geeft. Daarom is House of Design kartrekker van allerlei projecten die verandering ontketenen en zichtbaar maken. Soms nemen we zelf het initiatief; soms worden we ervoor gevraagd, bijvoorbeeld door de overheid. Een tastbaar voorbeeld van zo’n project is Wad van Waarde. Binnen dit project zetten we twee ketens op rondom lokale grondstoffen om alternatieven te ontwikkelen voor microplastic vervuilende producten die in het Waddengebied terecht kunnen komen. Stappen van plasticsoep naar groentesoep.
Omdat we alle schakels in de keten willen betrekken hebben we het Lokale Waardeketen Model ontwikkeld:
TEAM
STICHTING
House of Design is een stichting.
De raad van advies bestaat uit:
Tjeerd Veenhoven
Tjeerd Veenhoven is industrieel ontwerper. Hij woont en werkt in Groningen en heeft aan Academie Minerva en aan Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem gestudeerd. Hij is al een hele tijd lid van House of Design en vanaf nu raadslid in de raad van toezicht. In 2011 wint Tjeerd met zijn ontwerp Palmetti (palmleren slippers) de aanmoedigingsprijs van ‘DOEN|Materiaalprijs’. Tjeerd is als ontwerper ambassadeur en voorloper in Biobased Design.
Prof. dr. ir. J.C. Brezet
Prof. dr. ir. J.C. Brezet is de voorzitter van de raad van toezicht en beter bekend als Han. Brezet doceert sinds 1992 aan de TU Delft. Hij is onderzoeksdirecteur bij de faculteit Industrieel Ontwerpen en directeur van de Graduate School waaraan meer dan 100 promovendi deelnemen. Daarnaast is hij vanaf het begin betrokken, als coördinerend professor, bij de Faculteit Design for Sustainability en jureert hij voor de Gasterra Transitie Jaarprijs, het initiatief ‘Duurzame Lintjes’, en het televisieprogramma ‘Het beste idee van Nederland’.