Ontwerper Marc Paulusma presenteert samen met House of Design ‘Kraanvogel’, een relatiegeschenk gemaakt van bioplastic in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe. Het waterschap wil met dit innovatieve ontwerp bewustwording creëren en hun relaties inspireren om regenwater op te vangen.
Marc: ‘Het geschenk, in de vorm van een kraanvogel, fungeert als een waterspuwer zoals je die nog op oude kerken vindt. Voor deze opdracht heb ik de spuwer gemoderniseerd om water op te vangen. De kraanvogel is een grote seizoensvogel die landt en soms broedt in Nederland, met name op de Veluwe.’
Toepassing en materiaal
Het ontwerp kan aan een regenpijp worden gekoppeld, zodat het regenwater naar een regenton geleid kan worden of direct naar de tuin. Het is ge-3D-print van bioplastics (PHA) en bewerkt met een biobased coating. De handleiding is geprint op zaaipapier en de verpakking is gemaakt van gerecyclede kleding. De verpakking kan ook dienen als een plantenpot waarin je de zaden uit de handleiding kunt laten groeien.
House of Design verbindt
De vraag voor het relatiegeschenk kwam bij House of Design binnen via Paul van Eijk. Hij is programmaleider bij Waterschap Vallei en Veluwe en lector duurzaam water in de omgevingswet bij Van Hall Larenstein. Paul benaderde ons vanwege onze ervaring met PHA/PHBV van afvalwater in eerdere projecten als Biobased cup.
Hij wilde graag een relatiegeschenk van bioplastic, maar ook een product dat mensen zou stimuleren om regenwater op te vangen. Zo ontstond het idee voor een waterspuwer, liefst ge-3D-print.
House of Design benaderde Marc Paulusma van Studio Marc voor het ontwerp en de realisatie. Van Hulley maakte de verpakking van gerecycled textiel en Fablab Groningen heeft met PHA-filament de waterspuwers geprint.