Design workshop met oud brood

Design workshop met oud brood
17 december 2019 Eileen

Een groep studenten van Terra MBO heeft een design workshop gevolgd in Bad Nieuweschans bij coöperatie de Graanrepubliek. De studenten gingen aan het werk met oud brood om een nieuw servies te maken.

Bakker Wiebrand, lid van de coöperatie en gevestigd in de Oude Remise, leverde het oude brood. Door een aantal natuurlijke toevoegingen aan het brood toe te voegen ontstond er een kleiachtige structuur. Deze klei is door de studenten ingezet om servies te maken voor een denkbeeldige kerstlunch.

De studenten waren verrast over de resultaten en over zichzelf, een zei: ‘Ik voel me helemaal rustig, ik wil helemaal niet naar huis.’


Koppeling met Lokale Maakplaats

De studenten volgen de opleiding Food, Life & Innovation en leren er van alles over voedsel, vanaf het land totdat je het in je mond stopt.  Ze leren dit vooral in de praktijk en bezoeken landbouwbedrijven, fabrieken en andere bij dit vakgebied horende ondernemers en organisaties. House of Design heeft de opleiding gekoppeld aan de Lokale Maakplaats in Bad Nieuweschans. In een reeks lessen zijn de studenten de afgelopen periode ondergedompeld in de wereld van het ontwerpen. Thema’s als duurzaamheid en hergebruik binnen food waren hierbij het uitgangspunt.

Overzicht en inhoud van de lessen:

Een ontwerp
De studenten krijgen inzicht in de wereld van het ontwerpen door ze stapsgewijs mee te nemen in het proces. Hoe begint een ontwerp, welke stappen maak je, hoe kom je op ideeën en hoe pas je Design Thinking toe. We geven aandacht aan de rol van design; hoe het gerecht gepresenteerd wordt en het achterliggende verhaal.

Sinaasappelschillen
De Jumbo met 15 winkels die vallen onder de Maripaan groep hebben wekelijks 15 x 45 zakken sinaasappelschillen als afval. Zij willen de afvalstroom verminderen en zouden graag zien dat de schillen een andere toepassing krijgen. In de schillen zitten geurstoffen, oliën, kleuren etc. Wat kan er met de schil? De studenten bedachten onder andere handzeep, chips, bio-plastic en pasten het toe als smaakmaker in de jenever van Hooghoudt.

Voedselverspilling
Als we kijken naar de volledige voedselketen, van plantenzaadje tot op je bord, dan zie we dat er in elke schakel wel een vorm van verspilling te vinden is. Bananen die overrijp zijn, plastic verpakkingen en het afbakbrood dat overblijft aan het eind van de dag in de supermarkt. Wat kan jij bedenken om voedselverspilling tegen te gaan? De studenten bedachten onder andere een app voor kliekjes, een stoel van oude stokbroden en de meest
heerlijke recepten voor afgekeurde pompoenen.

Servies
Eileen bracht een bezoek aan de kringloop winkel en bracht een mooie collectie keramiek mee naar de les. Het keramiek mocht door de studenten kapot worden gegooid, om het vervolgens op een andere manier weer in elkaar te lijmen. Door deze manier van werken werden de studenten geprikkeld om op een nieuwe manier te kijken naar iets ouds en zo ontstonden er de meest prachtige nieuwe producten.

Oud brood
In de lessen voedselverspilling zijn we te weten gekomen dat er ontzettend veel brood overblijft in de supermarkten. Een deel daarvan wordt ingezet als veevoer. Bakker Wiebrand die zijn bakkerij in de Remise te Bad Nieuweschans heeft, stelde zijn oude brood ter beschikking. Samen met de studenten gingen wij in de Lokale Maakplaats aan de slag om van oud brood iets nieuws te maken. Door een aantal natuurlijke toevoegingen aan het oude brood toe te voegen ontstaat er een kleiachtige structuur. Deze klei is door de studenten ingezet om servies te maken voor een denkbeeldige kerstlunch.