Groningen Ontwerpt 2021
duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen
Nu de maatregelen omtrent covid-19 zijn versoepeld kunnen we verder met onze derde editie van Groningen Ontwerpt. We hebben de designroute gepland op zondag 26 september.
Waarom Groningen Ontwerpt
In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn: duurzaam en gestoeld op hergebruik. Omdat design een belangrijke bijdrage kan leveren aan dit vraagstuk organiseren we Groningen Ontwerpt. Samen met ontwerpers, ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers, werken we aan duurzame en circulaire oplossingen voor de binnenstad van Groningen.
Klimaatadapatie
De ontwerpers gaan dit jaar aan de slag met het thema klimaatadaptatie. Ze ontwikkelen oplossingen voor o.a. hittestress, regenwateropvang, natuurlijke zonwering en vergroening, allemaal vraagstukken die door de ondernemers zelf zijn aangekaart,
Circulaire materialen
De ontwerpers werken met circulaire materialen, zoals oud hout en textiel, aangespoelde visnetten, verpakking of andere afgedankte materialen van de onderneming en/of materialen aangeboden door Goud Goud en het afvalbrengstation van de gemeente Groningen.
DESIGNROUTE
De klimaatadaptieve producten en installaties worden zondag 26 september gepresenteerd tijdens de designroute. De ontwerpers zijn dan ook aanwezig tussen 12.00 een 17.00 uur en gaan graag met je in gesprek over het ontwerp- en maakproces. Na 26 september zijn de presentaties nog een jaar te zien.
De route wordt zondag aangevuld met duurzame horecagelegenheden als Wadapartja en Land van Kokanje en de GO Climate Party op de Vismarkt!
1. Rodeweeshuisstraat: Laif & Nuver + Wieke Alberts
De winkel heeft een mooie glazen gevel, waardoor er veel zonlicht naar binnen komt. Dat is natuurlijk fijn maar zorgt ook voor verkleuring van de producten. Wieke maakt voor de gevel een ruimtelijk ontwerp van afgedankt textiel, touw en visnetten, die ze aan elkaar knoopt en waarin ze graszaden verwerkt. Zo krijgt de etalage een natuurlijke groene zonwering.
2. Zwanestraat: Diezijner en Salsashop + Zhen Tian
Zhen maakt een ‘Garden on wheels’. Ze gebruikt materialen en technieken die een relatie hebben met mode en de Mexicaanse cultuur zoals vlechten en weven. Voor Diezijner gebruikt ze oude kledingrekken als ophangsysteem voor planten. Voor de Salsashop maakt ze een groene eettuin van ovenrekken die ze vult met groenten en kruiden.
3. Vismarkt: Stadscafé Pronk + Ditmar van Dam
Pronk heeft een prachtig ommuurd terras waar het zomers erg warm kan worden. Ditmar maakt een mobiel zonnescherm van oud hout, gevuld met planten. Het zorgt voor verkoeling, zonder dat het te donker wordt.
4. Gedempte Zuiderdiep: Toet + Carolijn Slottje
Eigenares Joanne wil graag een flexibel ontwerp dat zorgt voor vergroening en een gezellig terras. Carolijn gebruikt oude waterverpakking van Toet en vult deze met kruiden voor de toetjes. Het ontwerp is makkelijk reproduceerbaar. De bezoekers krijgen instructies mee, zodat het ze thuis ook kunnen maken.
5. Pelsterstraat: Antiquariaat Berger en de Vries + Lieve van Meegen
Winkeleigenaar Michel is op zoek naar een inspirerend en ‘groen’ ontwerp voor de gevel. Kunstenaar Lieve van Meegen maakt ‘Mosscotobodies’ van een goedje van mos en yoghurt, dat ze vervolgens aanbrengt op de gevel. Ze laat zich bij haar ontwerp inspireren door de octopus, die heeft immers al miljoenen jaren alle klimaatveranderingen overleefd!
6. GO CLIMATE PARTY
Op de Vismarkt ben je van harte welkom bij de GO Climate Party! Er is veel te zien en beleven. Laat je inspireren door verschillende klimaatadaptieve producten en mogelijke toekomstscenario’s.
> René Notenbomer en Bram Peters presenteren hun klimaatslimme muur ‘Save wall’. Het bestaat uit circulaire stapelbare bloembakken, gemaakt van afvalplastic, waarmee je eenvoudig een groene muur kunt bouwen. Handig om je terras te vergroenen, als schutting of als verticale groentetuin. Vul de bouwstenen met substraat van gefermenteerd groenafval en je planten bloeien als nooit tevoren. Hoe dat werkt laten ze je graag zien.
> Waterzinnig is een mobiele plantenbak van gerecycled plastic, ontworpen door student Celine Tiggelaar. Het bevat en waterreservoir dat de planten van water voorziet door middel van een heuvelachtig systeem dat gemaakt is van aluminium en via gaten water kan doorlaten en zo het substraat kan bevochtigen.
> Jan Willem van Kruyssen toont de ontwerpen die zijn gemaakt voor Klimare:pair, een grensoverschrijdende (online) samenwerking tussen jongeren, burgers, creatieve professionals, wetenschappelijke instellingen, bedrijven en besturen om om samen te werken aan een klimaatvriendelijke, crisisbestendige en leefbare stad.
> Studenten Off Course – speculative design van de Hanze Hogeschool Groningen gaan met bezoekers in gesprek over klimaatverandering en mogelijke toekomstscenario’s.
> Studenten Industrieel Product Ontwerp (IPO) van de Hanze Hogeschool volgen in september een ‘Maka-a-thon’ circulair design. Ze krijgen de opdracht klimaatslimme producten te maken voor de Zernike Campus of de binnenstad. Op de GO Climate Party zie je de top 3 van de juryselectie.
Lekker lokaal eten
Tijdens de designroute kun je bij Wadapartja (Zuiderdiep) en Land van Kokanje even bijtanken met de lekkerste lokale gerechten.
Neem bijvoorbeeld het brood van Wadapartja voor ontbijt, lunch of diner. Het is van biologisch graan, geteeld in Groningen, gemalen in Kropswolde en het brood wordt gebakken door stadsbakker Luuk.
Of probeer The Dutch Weed Burger bij Land van Kokanje, een 100% plantaardige burger van Hollands zeewier als smaakmaker met sla, tomaat, rode ui, komkommer en weed saus van algen. Eet smakelijk!
Verdiepend programma
Later in november organiseren we met Kleintje Klimaat tijdens Let’s Gro een verdiepend programma rond het thema klimaatadaptatie, waarbij we de kansen van circulair design voor klimaatadaptatie verder onderzoeken.
Dit is de derde editie van Groningen Ontwerpt.
Eerdere edities waren in 2018 en 2019.
IN HET KORT
Waar: binnenstad Groningen
Wanneer: designroute en GO Climate Party op zondag 26 september tussen 12.00 en 17.00 uur
Partners: Groningen City Club, Het Ondernemersfonds, Kunstraad Groningen, ondernemers in de binnenstad, Kleintje Klimaat, Hanzehogeschool Groningen, Interreg Netzwerk+ project KlimaRe:Pair