Bij alle drie grote rotondes Leens, Wehe-den-Hoorn en Mensingeweer zijn de grote objecten geplaatst.
Half december 2023 werden als laatste de Bomen boven Maaiveld geplaatst en vond het laatste metselwerk plaats in Wehe.
In het voorjaar komen bij Leens de “Dijkhuisjes”, bij Mensingeweer wordt nog een bankje geplaatst en bij alle drie rotondes worden in het voor jaar de bloemmengsels voor de ” Perspectief Vlakken” ingezaaid.
Van Wad tot Stad:
Bomen boven Maaiveld
Leens
De bomenrijen in Groningen, als boeien die de weg wijzen in het vlakke landschap. In een rij of als eenling. Bomen als eigenzinnige karakters die boven het maaiveld durven uit te steken. Net als H.N. Werkman, Ede Staal en de vele kunstenaars en andersdenkenden in Het Hogeland.
De bomen zijn o.a. geïnspireerd op het schilderij “de wagen in bos” van H.N.Werkman, lid van de Groninger Kunstkring de Ploeg.
Een omtrek van een boom, gesnoeid aan de wegkant en vrij groeiend richting de landerijen. De omtrek als een omlijsting van het landschap.
De bomen zijn ongeveer 11m hoog en zijn gemaakt van cortenstaal.
Ontwerp: Eileen Blackmore, wonend te Zoutkamp
Uitvoering: de Mannen van Staal
TIGGEL
Wehe-den-Hoorn
Het kunstwerk TIGGEL is een eerbetoon aan de architectuur en de ontwikkeling van de rode baksteen. Met de verfijning van gebakken stenen en de komst van nieuwe metseltechnieken speelde de roodbakken Groninger baksteen een prominente rol in de nieuwe expressionistische architectuur van de Amsterdamse school en architecten als Egbert Reitsma en Siebe Jan Bouma, die beide lid waren van kunstkring ‘De Ploeg’.
‘’Tiggel’ is afgeleid van het Groningse woord ‘Tiggeln’, wat steenbakken betekent. Vier volumes, in de verhouding van de standaard baksteen, stapelen zich in elkaar en worden trapsgewijs opgeheven, wat resulteert in een interessante architectonische compositie.
TIGGEL is tevens een link naar het Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den-Hoorn.
Ontwerp: studio Volop
– aannemer Macadam
– ingenieursbureau Nepocon ingenieurs & adviseurs
– metselaars van Keizer Stain-goud
– Groninger steenfabriek Strating
– verlichting: Lichtpunt
Folly van Groningen
Mensingeweer
Een kunstwerk met meerdere gezichten. In één enkel beeld worden twee belangrijke tijdvakken uit de geschiedenis van Groningen weergegeven: de Middeleeuwen en de Industriële revolutie.
Vanuit Lauwersoog verschijnen de contouren van een zo herkenbare steenfabriek uit de 19e eeuw. Vanuit Winsum vormen de zuilen een archetypische middeleeuwse kerk.
Rijdend langs de uit oude Groninger handvorm opgetrokken zuilen vertelt het kunstwerk het verhaal van de zo belangrijke rode baksteen. Door monniken geïntroduceerd met de komst van middeleeuwse kloostermoppen werd deze in de eeuwen daarna doorontwikkeld tot de zo bekende rode baksteen en zorgde voor de komst van tientallen steenfabrieken in de 19e eeuw. In de palen zitten nestkastjes voor vogels en voorzieningen voor insecten.
Ontwerp: studio Volop
– aannemer Macadam
– ingenieursbureau Nepocon ingenieurs & adviseurs
– metselaars van Keizer Stain-goud
– verlichting: Lichtpunt