Vind jouw product hier

Spotlight:

25/04 - 25/05 2012

Designcafé 'Biobased materials' bij Tjeerd Veenhoven

Op 10 april 2012 vond er weer een Designcafé plaats. Het designcafé stond in het teken van Biobased Economy. Tjeerd Veenhoven was de gastheer. Hij was net terug van zijn reis naar India en had veel te vertellen over zijn uitvinding palmleer. Naast Tjeerd Veenhoven gaven ook Hoogleraar Gert-Jan Euverink van BioBRUG , Pieter Diphoorn van Syntens en Steven Krol van Zinniger een presentatie.

De opkomst was groot! Zo’n 23 ontwerpers en geïnteresseerden waren aanwezig. Tjeerd Veenhoven had heerlijke soep gemaakt die tussen de sprekers door genuttigd werd.

De avond werd geopend door Eileen Blackmore en zij gaf vervolgens het woord aan Tjeerd. Tjeerd gaf eerst een rondleiding door zijn werkplaats en vertelde wat over zijn werkzaamheden. 

 

img_8803_512 

Opening door Eileen Blackmore.

img_8806_512
Rondleiding Tjeerd Veenhoven door zijn werkplaats.

Hoogleraar Gert-Jan Euverink van BioBRUG begon met presenteren. Hij liet ons kennis maken met BioBRUG, een programma dat de groene life sciences in Noord Nederland gaat versterken middels het opbouwen van een netwerk met het regionale MKB, werkzaam op het gebied van de biobased economie. Voor onderzoeks- en haalbaarheidsvragen vanuit het MKB worden masterstudenten Technische Bedrijfskunde en jonge creatieven ingezet. BioBRUG vormt dus een brug tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het bedrijfsleven.

Transitie naar een Biobased Economy is een belangrijk onderdeel van een duurzame maatschappij. De overstap van een economie gebaseerd op fossiele grondstoffen naar hernieuwbare bronnen vereist ontwikkeling van nieuwe vormen van samenwerking, maatschappelijke daadkracht en toepasbare wetenschappelijke innovaties.

Gert-Jan Euverink daagde de ontwerpers uit om na te denken over nieuwe toepassingen van biobased materialen en ‘gezonde’ hulpstoffen. De vraag of je voor epoxy echt alle ingrediënten nodig hebt of dat je het ook kan doen zonder de schadelijke stoffen geeft goed weer hoe wij als ontwerpers (moeten) gaan denken.

img_8809_512
Presentatie Gert-Jan Euverink

img_8814_512
Presentatie Gert-Jan Euverink

img_8818_512_01
Afsluiting presentatie Gert-Jan Euverink


Aansluitend vertelde Pieter Diphoorn van Syntens over hoe zijn organistatie samenwerkt met ondernemers om tot nieuwe biobased producten te komen. Er werden veel inspirerende producten getoond, zoals een bioplastic afdekzeil voor de grond om gewassen te beschermen, dat tevens diende als oplosbare compost. Van dit soort innovaties worden we blij.

De biomaterialen, onder meer hennep, garen van mais en bioplastics zijn niet alleen interessant voor de ondernemers. Pieter nodigt ook ontwerpers uit om mee te denken over toepassingen van biomaterialen en nieuwe producten. Er wordt echter wel op gewezen dat er meerdere partijen nodig zijn om het proces van ontwerp tot verkoop tot een succes te maken. We staan wat biobased economy nog in de kinderschoenen en moeten elkaar daarin nog zoeken en vinden.

img_8826_512
Presentatie Pieter Diphoorn van Syntens

img_8830_512
Pieter Diphoorn liet het bioplastic afdekzeil zien en vertelde er wat over

 

?Steven van Zinniger Interieur vertelde vervolgens wat hij als ontwerper tegenkomt naar aanleiding van de vraag om van biobased materialen zoals landbouwgewassen plaatmateriaal te maken, om daar vervolgens meubilair van te kunnen maken. Steven ervaart vooral de remmende factor in de informatiestromen. Er is overal wel informatie te vinden en er zijn stukken op te vragen, maar dan? Het is een hele zoektocht geweest. De uitkomst van zijn onderzoek is 100% biobased schoolmeubilair wat mee kan groeien met de kinderen!

img_8841_512

Steven en Eileen.

 img_8847_512
Tussen de sprekers door werd er heerlijke zelfgemaakte soep van Tjeerd gegeten!

 

Onze laatste spreker was Tjeerd Veenhoven. Eerder werd er een schaaltje van palmblad getoond door Pieter van Syntens. Dit schaaltje heeft Tjeerd ook bekeken en onder meer daardoor is hij gaan experimenteren met palmbladeren. Palmbladeren zijn erg stug en breekbaar maar als je ze laat weken in water met glycerine als toevoeging dan wordt het soepel en doet het denken aan leer. Mocht je ‘palm leather’ als leervervanger gaan gebruiken, dan is dat niet belastend voor het milieu en een stuk goedkoper. Tjeerd wil daarbij geen afbreuk doen aan de schoonheid van leer, alleen de mogelijkheden laten zien van zijn nieuwe uitvinding.

img_8851_512
Tjeerd Veenhoven laat zijn palmleren slippers zien.


De productie van palmleer vindt plaats in India. Naast het feit dat er veel palmbladeren te vinden zijn in India is het ook de bedoeling van Tjeerd om de lokale economie te bevorderen en zijn palmleer-producten lokaal groot te maken. Het is niet zomaar een proces. Er gaat veel tijd in zitten om tot steeds weer nieuwe toepassingen te komen. Met zijn palmleer heeft Tjeerd Veenhoven de aanmoedigingsprijs van de 'Doen Materiaalprijs 2011' gewonnen. De producten die we konden bewonderen zijn te vinden op zijn website www.tjeerdveenhoven.com.

 img_8860_512
Presentatie Tjeerd Veenhoven over biobased materials.

Het volgende Designcafé vindt plaats op 12 juni 2012! ?Meer informatie volgt.
Share |