Wat zijn innovatieve, duurzame en lokale alternatieven voor de asbestdaken van de Groninger boerderijen? Dat was de centrale vraag voor de design pressure cooker die we hebben georganiseerd in opdracht van de Provincie Groningen, Libau en Boerderijenstichting Groningen.
In 2024 moeten alle asbest daken zijn vervangen door nieuwe daken. Het betreft een enorme operatie, omdat het om zo’n 120 miljoen m² gaat, waarvan zo'n 75% de agrarische sector betreft. In Groningen komt asbest veelvuldig voor als dakbedekking op de (karakteristieke) agrarische schuren en stallen.
3D Education is een Europees project met als doel docenten in het voortgezet onderwijs meer competent en zelfverzekerd te maken in het 3D denken en doen.
Jonathan Keep, Anna Gunnarsson en Eileen Blackmore geven intensieve training en introduceren moderne technieken rondom concepting, design en productie op de scholen.
Aan het project doen docenten mee uit Engeland, Noorwegen, Zweden, Finland, Spanje en in Nederland: Sneek en Vlieland. De 3D educatie is gericht op scholieren van 11 tot 18 jaar.
Dit Europese project gaat over twee belangrijke en actuele onderwerpen; het (her)gebruik van bioplastic voor drinkbekers en het veranderen van gedrag omtrent het gebruik van drinkbekers.
Samen met Provincie Friesland, NHL/Stenden Hogeschool, Limm recycling, Worldperfect (DK), Innofest en Van Hall Larenstein werken we aan de ontwikkeling van duurzame drinkbekers. Doel is het introduceren en stimuleren van gebruik en hergebruik van bioplastic materiaal voor drinkbekers voor festivals.
Eileen Blackmore werkt aan een nieuw project voor Leeuwarden Fryslân 2018: Smart Leeuwarden. De gemeente Leeuwarden heeft Eileen Blackmore gevraagd om mee te denken over de herinrichting van de Blokhuispoort en omgeving. Centrale vraag: hoe kan digitalisering een rol krijgen binnen de citydressing (aankleding en uitingen van een stad) in Leeuwarden.
Smart staat voor samen slim zijn, door samen te werken met de mienskip. Het doel is het ontwikkelen van stedelijke innovatie door artistieke interventie.
Het project verbindt de Oude en Nieuwe Oosterstraat, de Blokhuispoort en de binnenstad. We gebruiken de straat als laagdrempelig podium; voor iedereen toegankelijk waardoor nieuwe toepassingen aan een breed publiek kunnen worden getoond.
The thema is dit jaar LOKAAL.
Ontdek lokaal design en lokale lekkernijen in de binnenstad van Groningen.
En we doen dit jaar iets nieuws! De komende maanden werken 5 ontwerpers met 5 winkeliers aan nieuwe producten voor de winkels - gemaakt van lokale materialen.
Hiervoor hebben we - als start van het werkproces - een design pressure cooker georganiseerd in onze mooie Watertoren. De koppels zijn: Holtbar met Lisette Bokma, Laif & Nuver met Christiaan Koopman, FOLK met Studio Joop, Verroest met Ron Caspers en O'42 met Wieke Alberts.
Je kunt zondag 1 oktober de uitkomsten van dit onderzoek zien in de winkels. De ontwerpers vertellen je dan graag over hun werkproces en materiaalonderzoek. De route wordt aangevuld met winkels en horeca die een lokaal product verkopen of uitlichten.
En natuurlijk kun je het werkproces volgen via de site www.wonen-in-groningen.nl.
Voorafgaand aan het festival Welcome to the Village is er DORP, een platform voor innovatie. Professionals, startuppers en studenten werken samen aan innovatieve oplossingen. Tijdens het festival kunnen ze worden gepresenteerd, toegepast en getest.
House of Design werkt mee aan de vraag voor het ontwikkelen van een tijdelijk café dat zelfvoorzienend is. Het moet demontable zijn. De materialen moeten een non-fossiele basis hebben of hergebruikt. Het moet plaats bieden voor ongeveer 50 bezoekers en een bar, toilet, kleine keuken, licht en stoelen bevatten.
In de regio is veel materiaal, kennis en talent aanwezig. Is het wel nodig dat we zo veel importeren? Kunnen we de grondstoffen niet zelf verbouwen? Kunnen we de materialen en producten niet zelf maken? Met mensen die nog weten hoe je dat vroeger deed én met hen die kunnen spelen met het nieuwe digitale gereedschap. Dan kunnen we in de regio blijven wonen en werken met materialen waarmee we onze huizen, bedrijven en scholen kunnen inrichten. En wanneer we de spullen niet meer nodig hebben, kunnen ze worden hergebruikt of weer de grond in.
House of Design is in september 2016 gestart met het project ‘We gaan het meemaken’. We onderzoeken de mogelijkheden van lokale gewassen, materialen, kennis, talent en vraag, om te komen tot lokale duurzame productieketens voor de Marne.
Stichting It Erfskip ontwikkelt souvenirs ten behoeve van LF18. De souvenirs tonen de herinneringen van de inwoners van Friesland en geven tevens de herinnering mee aan de bezoeker van de LF18, zowel in beleving als in product.
De producten worden ontwikkeld door middel van co-creatie met alle lagen van de bevolking van de provincie Friesland en in samenwerking met professionele ontwerpers uit binnen- en buitenland.
House of Design is artistiek kwartiermaker en ontwikkelt hiervoor workshops en betrekt ontwerpers.
De data voor 2016 zijn bekend! Zaterdag 1 en zondag 2 oktober kun je in de binnenstad van Groningen van alles meemaken op het gebied van design en lifestyle!
Thema dit jaar is AAN TAFEL!
In de winkels vind je de mooiste tafels, serviezen, textiel, glaswerk, lampen en stoelen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van food en eating design. Je mag aanschuiven, proeven, voelen en uitproberen!
We zijn nog druk bezig met het programma, maar enkele woonwinkels die zeker meedoen zijn: Laif & Nuver, Verroest, WoonZooi, Holtbar, Waar, Sissy Boy, Tafelgoud, Living 27, FOLK conceptstore, O42 Interieur, Woonn en Nul50 interieur.
Voor updates zie Wonen in Groningen site of facebook.
Samen met Welcome to the Village onderzoeken we de mogelijkheden van het verduurzamen van muziektenten. WTTV is een jaarlijks popfestival net buiten Leeuwarden. We kijken naar vorm en structuur en werken samen met kunstenaar Lambert Kamps en afvalverzamelaar en -verwerker Omrin.
Hoe stimuleren we mensen tot het beter scheiden van textiel? Hoe kunnen we van textielvezels nieuwe vezels maken? Kunnen we de kringloopwinkels aantrekkelijker maken? Dit zijn enkele van de vragen die we onderzoeken tijdens de design pressure cooker (DPC) rondom textiel.
Het Friese afvalbedrijf Omrin wil graag de inzameling van textiel stimuleren. Wanneer het beter wordt ingezameld, kunnen ze het nog beter scheiden en het een tweede of derde leven geven.
We organiseerden de DPC samen met de Frisian Design Factory op in februari 2016 in de Blokhuispoort in Leeuwarden.
House of Design heeft een nieuwe partner gevonden om te werken aan duurzame innovatie: de Frisian Design Factory. Een regionale innovatiemotor waar studenten, creatieve experts, onderzoekers en ondernemers werken aan concrete oplossingen voor mulitdisciplinaire vraagstukken. FDF is gekoppeld aan de NHL en gevestigd in de Blokhuispoort in Leeuwarden.
Samen met de Frisian Design Factory organiseren we de komende tijd enkele Design Pressure Cookers. De eerste is in december 2015 en heeft als thema water. De tweede is in februari 2016 en gaat over textiel.
|
||
House of Design doet mee aan de manifestatie Werkman 2015 met het project 3D Printsels. We nodigen ontwerpers, vormgevers en 3D experts uit samen te werken aan een 3D geprinte interpretatie van het werk van H.N. Werkman. |
![]() |
House of Design organiseert derde editie van Wonen in Groningen op zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Ontdek de leukste woonwinkels en uniek werk van ontwerpers uit het Noorden.
Zaterdag 3 en zondag 4 oktober kun je een speciale winkelroute volgen langs 17 woonwinkels in de binnenstad van Groningen. Ontwerpers tonen er hun laatste werk, geven een workshop of laten het werkproces zien. De winkelier en ontwerper zorgen samen voor een uniek programma.
|
||
Interview met Lambert Kamps over zijn benadering op ontwerpen en de plezier van het maakproces. Gert-Jan Soepenberg gaf aan hem het stokje door. “bij Lambert Kamps zie ik het plezier in het maakproces terug". Zijn werk, zo zegt hij zelf, bevind zich op het grensvlak van kunst, architectuur en design. Meubelen die lijden aan obesitas en auto’s die op de kop in het water liggen en tot boot zijn omgetoverd. Niets is voor Kamps te gek! |
![]() |
Bouwen met heidewol In het kader van Praktijknetwerk Veenkoloniën ‘Zwoele Drentse Vachten’ organiseerde House of Design samen met de Herders van Balloo het wol symposium ‘bouwen met heidewol’. De Bovenkamer van Groningen leent zich hier prachtig voor. Zwevend boven de stad, kon het publiek op zaterdag 14 en zondag 15 maart 2015, kennis maken met deze bijzondere wol. |
|
|
||
Interview met Gert-Jan Soepenberg over ontwerptitels, ambachtelijk werken en maakprocessen. Tjeerd Veenhoven gaf aan hem het stokje door. “bij Gert-Jan Soepenberg komen experiment en vormgeving tegelijk alsof het zijn natuur is". Soepenberg is productontwerper en interieurarchitect in Groningen. |
![]() |
Derde workshop vakmanschap van de 21ste eeuw, bij de Herders van Balloo Op donderdag 12 februari 2015 vond de derde workshop van het project 'Vakmanschap van de 21ste eeuw' plaats. Het project heeft tot doel om de oude kennis en techniek die van generatie op generatie over wordt gebracht te behouden en te innoveren naar de vraag van 'nu', om deze vervolgens toe te passen in producten en industrie. Dit keer waren we te gast bij de schaapskooi van Balloo, waar één van de deelnemers aan het project, Marianne Duinkerken Drentse heideschapen houdt.
|
|
Crowd Design Concept met Bioplastic op Eurosonid Drie dagen lang hebben wij op Summerlabb tijdens Eurosonic gestaan om een geweldig project te presenteren. Wij zijn de uitdaging aangegaan om samen met Marleen Andela, Rikkers Gitaarbouw en Fablab Groningen live een elektrische gitaar te 3D-printen met bioplastic, op 'huis, tuin en keuken' 3D-printers. |
![]() |
Ontwerpers en ambachtlieden werken samen Op dinsdag 9 december 2014 organiseerden House of Design en Sarah Suib (TU Delft) een Craft Design Pressure Cooker. Deze workshop was de eerste in een reeks van 4. Het project ‘Vakmanschap van de 21e eeuw’ wordt uitgevoerd in opdracht van het Interreg IVC project Regiocrafts. Binnen ‘Vakmanschap van de 21e eeuw’ gaan ambachtslieden en professionele ontwerpers samen werken om lokale Nederlandse ambachtsproducten, -technieken en –materialen te analyseren en om te buigen naar nieuwe producten van de 21e eeuw. Dit doen zij met behulp van een methode die Sarah heeft ontwikkeld. |
![]() |
Design in de snelkookpan Op 27 november 2014 organiseerden designxport uit Hamburg en House of Design een Design Pressure Cooker (DPC). Beide partijen nodigden ondernemers met een ontwerpvraag uit om hen vervolgens te koppelen aan een ontwerper uit het andere land. Het is facinerend om te zien dat juist de verschillen in cultuur en taal goed uitpakken. |
![]() |
Interview met Tjeerd over werk, gedachten en proces. Het stokje werd aan hem overgedragen door Albert Geertjes. Volgens Geertjes is Tjeerd; “een ontwerper met een hoog ‘waarom heb ik dit niet bedacht’ gehalte”. Een ontwerper zijn is wat Tjeerd Veenhoven betreft niet het trendsetten maar bijna een soort activisme; ontwerpen om de wereld te veranderen, al is het maar een klein beetje. |
![]() |
In het kader van 3D Comenius; Namens House of Design verzorgden Jauke van den Brink en Marleen Andela een workshop “3D denken en doen”. De workshop werd gegeven aan leerlingen uit groep 7 van OSB de Zeester op Vlieland. Al met al was het een zeer geslaagde dag. De leerlingen van groep 7 hebben nu een fundament. Wij zijn heel benieuwd naar wat zij in de toekomst allemaal zullen ontwerpen! |
![]() |
|
||
In Groningen vond op 6 oktober 2014 een ronde tafeldiscussie plaats met als onderwerp het opzetten van een nieuwe waardeketen rondom natuurlijk pigment. In het proces van het verbouwen van natuurlijke materialen tot en met gebruik door de consument zitten vele schakels. Niet iedereen weet van elkaar wat de mogelijkheden zijn bij elke stap in dat proces. De bijeenkomst vond plaats in de prachtige locatie De Bovenkamer van Groningen, waardoor het een ronde-watertoren discussie werd.
|
![]() |
In een wandelroute langs de leukste woonwinkels kon je op 4 en 5 oktober 2014 het uitgebreide woonaanbod dat de stad Groningen heeft ontdekken. De nieuwste trends, stoere vintage pronkstukken, unieke designs, warm textiel en oosterse accessoires, Kwamen aan bod tijdens Wonen in Groningen. Wij kijken terug op een succesvolle tweede editie! |
![]() |
Into The Great Wide Open 2014 Tijdens het festival ontwierpen we samen met kinderen bootjes die doormiddel van 3D-prints in elkaar worden gezet. Dit project is opgezet om jonge kinderen kennis te laten maken met ruimtelijk inzicht en abstract vermogen en komt voor uit het Internationaal Educatieve project 3D Comenius. |
![]() |
Een Design Pressure Cooker koppelt ondernemers met een ontwerpvraagstuk aan professionele designers. In de snelkookpan werken deze koppels gedurende één dag aan dit vraagstuk, om aan het einde van de dag een nieuw ontwerp of nieuwe oplossing te presenteren. Op donderdag 26 juni werd de eerste Design Pressure Cooker in de watertoren, bij House of Design, georganiseerd. |
![]() |
“Albert Geertjes is de nestor van vrije vormgeving” zegt Eileen Blackmore van House of Design. Dat is de reden dat hij als eerste Ontwerper van het Seizoen* is gekozen. Is Albert Geertjes vormgever of kunstenaar? De stempel design is niet per se van toepassing op zijn werken. Hij voelt zich meer kunstenaar dan vormgever. “Door het werk dat ik doe en de manier waarop ik het uitvoer krijgt werk pas zeggingskracht”. Albert heeft het stokje inmiddels doorgegeven aan ontwerper Tjeerd Veenhoven (Ontwerper van het Seizoen #2 medio augustus) *Ontwerper van het Seizoen: is een nieuw concept van House of Design. |
![]() |
Ambacht en vakmanschap Van zaterdag 10 mei t/m zondag 15 juni 2014 heeft de derde editie van DesignXPO plaats gevonden in de stad Groningen. Tijdens dit evenement zijn, gedurende vier weken, een tal van exposities en activiteiten bezocht. DesignXPO heeft in 2014 veel ruimte aan ambacht en vakmanschap gegeven. Ambacht is meer dan alleen het vervaardigen van regionale producten. Ambacht en het daaraan gekoppelde vakmanschap vormen de basis voor veel producten. DesignXPO heeft een koppeling tussen professionele ontwerpers en ambachtslieden gelegd en zette het vakmanschap van beide werelden in de spotlight. |
![]() |
Sfeervol borrelen, dineren én designshoppen in één! Gasten van Boven Jan aten dat weekend van designborden, op designstoelen aan designtafels en alles was ter plekke te koop! Gasten kregen de kans een product eerst te voelen, te testen en daarna pas aan te schaffen. House of Design heeft een breed netwerk, Boven Jan een breed publiek. De perfecte combinatie voor UP=UP. DesignXPO 2014. UP=UP is een programma onderdeel van DesignXPO 2014. Dit evenement was te bezoeken van 10 mei tot 15 juni 2014 en werd gedragen door CBK, SIGN en House of Design samen. |
![]() |
De watertoren aan de Noorderbinnensingel 14 is het nieuwe onderkomen van House of Design en wordt sindskort de Bovenkamer van Groningen genoemd. Samen met het bedrijf NESK verzorgt House of Design de exploitatie. In de watertoren zijn een auditorium en een expositieruimte aanwezig die af te huren zijn voor diverse bijeenkomsten. Meer informatie opgevragen kan via info@debovenkamervangroningen.nl Ons nieuwe adres is: De toren afhuren; www.debovenkamervangroningen.nl |
![]() |
3D printen met keramiek, het fotoverslag Op dinsdag 1 en woensdag 2 april kon men deelnemen aan het Designcafé | 3D printen met keramiek in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Jonathan Keep gaf invulling aan dit designcafé. De Engelse ontwerper heeft een 3D print-methode ontwikkeld. Met een voorliefde voor verborgen numerieke codes die we tegenkomen in de natuur, heeft Keep een computercode gemaakt die vorm geeft aan de ontwerpen. “I grow my pots in the computer” meer info? |
![]() |
House of Design aanwezig bij PASSAGEN Keulen Tijdens de beurs van 13 t/m 19 januari 2014 toonde Gronicles een mix van experimenteel, nieuw en bestaand werk in de Gronicles Shop. Een absoluut Design hoogtepunt!! Bekijk het fotoverslag via facebook/gronicles House of Design was betrokken bij het project doordat er een deel van de IAG subsidie, ter promotie van Groninger Design, is ingezet om deze presentatie mogelijk te maken |
![]() |
Volle bak in de oude gevangenis tijdens DesignXPO Fryslân Twee dagen lang stond het Cellenblok van de voormalige gevangenis Blokhuispoort, in Leeuwarden, in het teken van Design. Designliefhebbers konden dit weekend kennismaken met nieuw en reeds gevestigde ontwerpers uit het noorden. Daarnaast presenteerden diverse specialisten zich op het gebied van kunst, educatie en innovatie die allemaal een nauwe verbintenis hebben met design. Elke cel representeerde een deelnemer en de bezoekers waren zeer enthousiast over de diversiteit van de cellen. “Elke cel was een nieuwe verrassing!” |
![]() |
Design Pressure Cooker met de Wetterboeren uit Fryslân. Friesland heeft een veen-weide problematiek. Ecoloog Eddy Wymenga formuleert een inspirerend beeld over de manier waarop we tot een nieuwe manier van 'boeren' kunnen komen in deze probleem gebieden. |
![]() |
Wonen in Groningen is een wandelroute langs woonwinkels in het centrum van Groningen. Op het startpunt haalt het publiek de route op en begint vanuit hier de woonwandeling! Tijdens het Wonen in Groningen weekend ontdekt het publiek niet alleen de diversiteit van woonwinkels in Groningen maar ontmoet ook diverse Noordelijke ontwerpers. Winkelier en Designtalent tonen woontrends en geven tips. In oktober 2013 is Wonen in Groningen voor de eerste keer georganiseerd. In 2014 gaat een tweede editie plaatsvinden in het weekend van 4 & 5 oktober. Houdt de website www.groningencityclub.nl/woneningroningen in de gaten voor programma informatie en de wandelroute. Zie de facebookpagina voor meer foto’s. |
![]() |
House of Design aanjager internationaal educatief 3d print project en congres op Vlieland House of Design heeft in opdracht van de Provincie Fryslân een 3D print project bedacht en opgezet speciaal voor kinderen. In het project krijgen ze de mogelijkheid om met 3D printers te werken en te spelen, onder begeleiding van meubel- en interieurontwerpers. Het doel is om kinderen te stimuleren om weer maker te worden en om te ontdekken hoe leuk techniek is. Van 15 t/m 18 september zat een internationale werkgroep op Vlieland om plannen te smeden, inmiddels is de tweede bijeenkomst in Zweden geweest en zijn de eerste lessen '3D denken' in Nederland gegeven. Elk land heeft een vertegenwoordiger van een school en een designcentrum of een ontwerper meegenomen. De deelnemende landen: Nederland, Portugal, Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland. |
![]() |
|
||
This innovative project has provided an ambitious and rewarding two year experience for schools, designers, design and science centres from Germany, The Netherlands, United Kingdom and Sweden. They worked together on a teaching method on how to teach children the fun of creating, techniques and tinkering by use of the extra tool: the 3d printer.
|
![]() |
Er gaat iets boven Groningen! De watertoren aan de Noorderbinnensingel wordt momenteel gerestaureerd maar zal vanaf maart 2014 dienst doen als kantoorruimte, openbare werkplek, auditorium en expositieruimte. Tijdens de ‘Dag van de Architectuur’ kregen we een rondleiding door en rond de watertoren. |
![]() |
Promotie Groninger Design tijdens DMY Berlin Van woensdag 5 t/m zondag 10 juni presenteerde House of Design Groninger Design tijdens de DMY Berlin, Internationaal Design Festival. Deze presentatie was één van de projecten in het kader van de IAG3 (Innovatief Actieprogramma Groningen) om Groninger Design te ondersteunen en te promoten. In de stand zijn ontwerpen getoond van Lambert Kamps, Tjeerd Veenhoven, Albert Geertjes, Gerard de Hoop, Lianda van Dalen, Roegholt, Bloooms, Unit-30, Jenna Postma, Gert-Jan Soepenberg en Pezy Product Innovatie. Deze ontwerpers zijn door House of Design benaderd mee te doen in Berlijn. Door deze selectie te maken hebben we een presentatie kunnen geven waarin Design uit Groningen breed is neergezet. Van kunstontwerp tot industrieel ontwerp. |
![]() |
Future Products krijgt hopelijk een vervolg Tijdens DesignXPO in mei 2013 werd het concept Future Products voor het eerst gepresenteerd aan publiek. Bezoekers reageerden verwonderd, verrast en enthousiast. House of Design is al lange tijd geïnteresseerd in de mogelijkheden die de Biobased Economy ons biedt. En dat delen we graag met onze leden. In samenwerking met Syntens Innovatiecentrum is het unieke project Future Products opgezet. |
![]() |
'Bedrijfsvernieuwing bij Roegholt' 27 februari werd het eerste Design Café van 2013 gehouden bij Roegholt. Eigenaar Gert Valkema heeft ons een rondleiding gegeven door zijn vernieuwde werkplaats en we hebben diverse ontwerpen kunnen bekijken. Sinds kort werkt Roegholt niet alleen met hout maar ook met staal. Veelbelovende ontwerpen werden bekeken en we zijn benieuwd wat er in de toekomst nog meer van Roegstoal te zien zal zijn. |
![]() |
Vrijdag 24 t/m zondag 26 mei in het centrum van Groningen Vanaf 2013 zal het jaarlijks terugkerende evenement Design in Groningen gehouden worden onder de noemer DesignXPO. Het thema is Biobased Design; designproducten van de toekomst. Lopen we binnenkort op 3D geprinte schoenen die van aardappelzetmeel gemaakt worden? De technieken zijn dichterbij dan je denkt! DesignXPO na afloop: Lees het verslag: 'Jetske de Groot (ontwerper) over DesignXPO' |
![]() |
Eerste Craft Design Pressure Cooker van het internationale project Regio Crafts gehouden in Veenhuizen Ambachtslieden en ontwerpers uit zes verschillende Europese landen hebben elkaar ontmoet, met elkaar gewerkt en veel ervaringen en ideeën uitgewisseld. Dit gebeurde op 12 en 13 december in het dorp Veenhuizen tijden een Craft Design Pressure Cooker. Meer over Regio Crafts: 'Vooraankondiging Regio Crafts op 12 en 13 december 2012' |
![]() |
API/Stenden PRE - Materialen en technieken van de toekomst Het designcafé voerde de ontwerpers deze keer naar Emmen om kennis te maken met API, het Applied Polymer Innovations Institute. Hier wordt onder meer onderzoek gedaan naar bioplastics en er wordt een substantiële voorraad bioplastic voor 3D printers geproduceerd. Het API heeft de techniek om van diverse soorten plastics garen te spinnen, en ook dit wordt hier onder meer van bioplastic gemaakt. Aansluitend werd een bezoek gebracht aan Stenden PRE, kennisknooppunt duurzame kunststoffen, wat een samenwerkingsverband is tussen Stenden Hogeschool, API institute en Emmtec Services. Lees meer op het Blog van House of Design |
![]() |
Young and Hanson presenteert zich in Hamburg House of Design had van hamburgunddesign/designxport een uitnodiging gekregen om deel te nemen aan het design pop-up festival in Hamburg, op 20 en 21 oktober 2012.Omdat Hamburg veel ontwerpers huisvest, heeft hamburgunddesign een klein designfestival georganiseerd in de wijk, Neustadt. Dit kan jaarlijks terugkeren, waarbij iedere keer een andere wijk wordt aangedaan. Lees meer op het Blog van House of Design |
![]() |
Biobased Design op Open Lab Ebbinge Het slotcongres van Creative City Challenge en de aaneensluitende manifestatie Open Lab Ebbinge in Groningen van 21-23 september 2012 toonden een aantal |
![]() |
3D geprinte URO's op Into The Great Wide Open Het maken van 3D geprinte URO's was een van de kinderactiviteiten die plaatsvonden op De Kolder, het kindergedeelte van het festival Into The Great Wide Open op Vlieland, van 7 t/m 9 september 2012. Het 3D-print URO project was een samenwerking van House of Design met Tobias Strating, Provincie Fryslân, Pezy Product Innovation, TU Delft en FabLab. |
![]() |
Echte zonnebootjes van bioplastic Op donderdag 21 juni hebben de kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar hun ontwerpen in elkaar gezet. De bootjes zijn gemaakt van bioplastic met behulp van de nieuwste techniek: 3D printers Uiteindelijk zijn de bootjes gepresenteerd op 12 juli 2012 aan een internationaal deskundig panel van bestuurders en wetenschappers, waaronder Wubbo Ockels en Cradle to Cradle grondlegger Michael Braungart. |
![]() |
Echte zonnebootjes, gemaakt met 3D printer Samen met professionele ontwerpers en studenten van de TU Delft hebben de kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar hun eigen zonnebootjes ontworpen en laten printen met 3D printers. |
![]() |
‘De moed om geïnspireerd te worden’ Dinsdagmiddag 19 juni vond voor de vierde keer het House of Designcafe plaats. |
![]() |
Design Pressure Cooker in Hamburg was succesvol.. House of Design en Syntens hebben op woensdag 13 juni in Hamburg een succesvolle design pressure cooker afgeleverd. De partners en mede organisatoren hamburgunddesign en TuTech waren verheugd, en hebben besloten er een jaarlijkse bijeenkomst van te maken. |
![]() |
'Biobased Materials' Op 10 april 2012 stond het Designcafe in het teken van biobased materials. |
![]() |
Hoe presenteer je jezelf? Op dinsdag 14 februari 2012 vond het tweede Designcafe plaats. |
![]() |
House of Design krijgt subsidie provincie Groningen House of Design heeft begin dit jaar een flinke subsidie in de wacht gesleept van de provincie Groningen, in het kader van het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG3). |
![]() |
House of Design gaat langdurig samenwerken met Design Platform uit Hamburg In 2011 zijn we gaan samenwerken met hamburgunddesign, een design platform in Hamburg. Enkele ontwerpers deden mee met de Design Pressure Cooker tijdens Design in Groningen 2011 en de Open Design Dag. |
![]() |
Van 3 tot 6 november organiseert House of Design: Design in Groningen House of Design, Het Groninger Museum, Academie Minerva/Hanze hogeschool Groningen, Syntens en Vos interieur presenteren: |
![]() |
Open DesignDag in Groningen 15 november 2010 Unieke kans om in huizen, ateliers, werkplaatsen, studio's en galeries te kijken van Groninger meubel -, interieur -, sieraad- en textielontwerpers. Het centrale informatie punt voor deze dag is Boterdiep 18, de Ontwerpwinkel van Paul Bloemers. Hier zijn de medewerkers van House of Design aanwezig om u van kaarten, routes en informatie te voorzien. Meer informatie via de terublik op Design in Groningen |
![]() |
De tweede Open Design Dag in Groningen was een groot succes! Zondag 25 september 2010 vond de tweede Open Design Dag in Groningen plaats: een unieke kans om een kijkje te nemen in huizen, ateliers, winkels, galeries en werkplaatsen van zelfstandige en/of zelfproducerende ontwerpers van meubels, sieraden, interieurs of interieurobjecten. |
![]() |
In samenwerking met Syntens hebben we in juni 2010 een trendtour georganiseerd.
House of Design wilde graag naar de DMY Berlin om de trends op het gebied van (duurzaam) design te onderzoeken. We zijn naar de DMY geweest, naar Studio 7.5 (ontwerpers Herman Miller), Design Centre en meer. Erg inspirerend. Brenda Harsveld was hiervoor ingehuurd als project-coordinator. |
![]() |
Duurzaam interieur voor Grand Theatre Groningen 2008 - 2010 Eileen Blackmore liep al een tijdje rond met het idee om een publieke ruimte zo Cradle2Cradle (C2C) mogelijk in te richten. Als voorbeeld naar een groot publiek dat duurzaam ook hip kan zijn. Het Grand Theatre benaderde House of Design op de woonbeurs Wonen&Co in 2008 met de vraag of wij konden ondersteunen met een nieuw interieur voor de foyer. House of Design vroeg de ontwerper Melle Koot om het ontwerp en uitvoering op zich te nemen. In samenwerking met Summersalt (adviesbureau voor zakelijke investering in duurzaamheid) hebben we de financien hiervoor rondgekregen. Summersalt was ook verantwoordelijk voor de project co-ordinatie. |
![]() |
House of Design op Wonen & Co de Beurs In de afgelopen jaren was House of Design meerdere malen te vinden op Wonen & Co de Beurs. In samenwerking met diverse Noordelijke ontwerpers zijn er door de jaren heen steeds kwalitatief hoge presentaties neer gezet. In 2012 was dit een presenatie genaamd Ontmoet Design. In 2011 is er een pop-up store neergezet. 2010 liet de members van House of Design zien. In 2009 hebben we in samenwerking met de Gemeente Groningen een Groene presentatie laten zien en in 2008 hebben we een overzicht van members gegeven. |
![]() |
Hoe om te gaan met de Pers Het designcafé bij Willem van Landeghem was de eerste in een reeks designcafes waarin we op bezoek gaan bij een ontwerper. Voorgaande bijeenkomsten stonden meer in het teken van informatie uitwisseling. Seminars op een avond met een thema en een afsluitende netwerkborrel. Zie hier het overzicht van voorgaande bijeenkomsten.
|
![]() |
De voorlopers van de Designcafe's hadden diverse onderwerpen. Voordat House of Design de zogenaamde design cafes is gestart stonden voorgaande bijeenkomsten meer in het teken van informatie uitwisseling. De volgende seminars hebben de reveu gepasseerd. |
![]() |
Diverse fietsroutes langs architectuur en design House of Design heeft samen met Paulien Excursions van 2007 tot 2008 diverse fietsroutes georganiseerd. Deze fietstochten voerden de bezoeker langs galerieen, werkplaatsen en/of tentoonstellingen van verschillende ontwerpers uit Groningen. Tussen de diverse locaties vertelde Paulien over de passerende architectuur van Groningen. De organisatie van deze fietsroutes heeft de basis gevormd voor de eerste Open Design Dag in 2008.
|
![]() |