Zaterdag 15 september wordt om 16.00 uur de BeeStreet geopend! De BeeStreet staat voor vergroening van binnensteden: voor mens en bij, oplossing voor hittestress, regenwateropslag en vooral voor een knusse en gezellige straat! De BeeStreet is onderdeel van Smart Leeuwarden: een project waarin slimme samenwerking voorop staat voor innovatie en een prettige leefomgeving.
Place to Bee
Projectleider Eileen Blackmore van House of Design heeft samen met de gemeente Leeuwarden, winkeliers van de Oude en Nieuwe Oosterstraat, kunstenaars en ondernemers de afgelopen maanden gewerkt aan de vergroening van de straten: ‘Als pilot hebben we gekozen voor de Oude en Nieuwe Oosterstraat. Deze straten vallen net buiten het centrum, ze vormen een verbinding tussen het centrum en culturele smeltkroes de Blokhuispoort en je vindt er veel verschillende, leuke winkels. Eigenlijk een B-locatie maar door ons project nu the place to Bee!’
Trots op de tuintjes
De gemeente heeft borders in de straten in de Oosterstraten en Kruisstraat gemaakt waarin diverse planten, kruiden, fruitstruiken en kleine bomen zijn geplaatst die de nabije ondernemers zelf onderhouden. Eileen: ‘De winkeliers zijn trots op hun tuintjes en hebben de planten beschermd met oude kranten tijdens de extreem hete dagen.’ Tips voor het ‘bijengroen’ kwamen van de Kruidhof en Nico Kelderhuis, de groenmanager van de gemeente Leeuwarden. Belangrijk hierin is de samenwerking met de binnenstadsmanager Hayo Galema en Huub Riezenbosch van de Wereld van Thee.
Prototypes
Daarnaast zijn er enkele prototypes ontwikkeld die het komende jaar worden getest in de straten. Zo is er de Water Wall, een voorbeeld van een verticale regenwateropslag dat tegen blinde muren bevestigd kan worden en weinig ruimte nodig heeft. Ideaal voor de dicht bebouwde binnenstad. Als aandachtstrekker vanuit de Oosterkade gezien, komt een poort van bloemen. Deze heeft nauwelijks onderhoud nodig omdat een slim irrigatiesysteem de planten bewatert. Een sensor geeft aan dat de planten dorst hebben en de pomp die het regenwater doorgeeft, krijgt via een zonnepaneel z’n energie. Ook hier is een regenwateropslag aan gekoppeld. Dit systeem is een samenwerking van Verhoeve Groen, Mijn Waterfabriek en de Stille Boot.
Drinkwaterfontein
Op het kruispunt van de Oosterstraten en de Tweebaksmarkt komt een drinkwaterfontein, een ontwerp van Gretha Oost. Deze wordt beschilderd door Susan en Bjarne, twee medewerkers van SMOEL. De fontein is een plek waar je je flesje kan bijvullen en vanuit daar weer verder kan winkelen door de BeeStreet.
Om het verhaal zichtbaar te maken en het gebied te markeren heeft Roy Schreuder op enkele elektriciteitskasten het verhaal van regen, bloemen en bijen vormgegeven. Het zijn opvallende en vrolijke kunstwerken geworden.
Hittestress
Afgelopen zomer lieten de kaarten al zien dat dit gebied qua hittestress behoorlijk rood kleurt. Hopelijk zal dit veranderen na zo’n 5 jaar, wanneer de planten in volle groei zijn. Dit project is een start naar een groen en leefbaar Leeuwarden waarin we plekken gaan creëren waar we regenwater kunnen opvangen om de riolen tijdens heftige regenbuien te ontlasten en met dit water voor een gezellige groene stad kunnen zorgen die ruimte biedt voor bijen en koelte tijdens de hete dagen.
Meer over het project Smart Leeuwarden lees je hier.