Vind jouw product hier

Terugblik & foto verslag - Wol Symposium 'Bouwen met heidewol'
By: ++Plustwee, 17-03-2015

Op 14 en 15 maart 2015 vond het wolsymposium 'Bouwen met heidewol' plaats in de Bovenkamer van Groningen (gerenoveerde watertoren Groningen). Het evenement is georganiseerd door House of Design in samenwerking met de Herders van Balloo in het kader van het praktijknetwerk 'Zwoele Drentse vachten'. Tijdens het evenement konden bezoekers op allerlei manieren kennismaken met de bijzondere wol. Het publiek ging op ontdekkingstocht door de watertoren, en kwam tijdens de tentoonstelling in aanraking met historie, toekomst en verschillende producten van heidewol. De watertoren was het perfecte podium voor werken van de ontwerpers en kunstenaars Melle KootClaudy Jongstra, Gerard de Hoop, Marjolein Perin, José de Bruin, Grietje Hartman, Rixt de Boer, Rika Post, Pimmie Schoorl, Ellen Six, Jenny de Graaf-Schaap. Bovendien waren er diverse spinsters, weefsters en breisters aanwezig om hun vakmanschap te demonstreren. 

De inrichting tijdens het symposium is uitgevoerd door Marjolein Perin van Plustwee.

img_9906_512
Entree symposium

img_9908_512
Diverse soorten wol worden tentoon gesteld

img_9909_512
Gesponnen wol in diverse kleuren van de Herder van Balloo

panorama_9_512

Primeur van de film 'vachtkwaliteiten' door Rixt de Boer

img_0046_512
Gebreide dekens van Drentse heidewol

img_0048_512
Gevilte lamp van Marjolein Perin

img_0047_512
Plaid van Drentse heideschapen

img_0036_512_01
Pimmie Schoorl spint grove draden

img_0016_512
Gebreiden vloerkleden van Rika Post

img_0380_512
Ruwe wol van de Herders van Balloo

img_0294_512
Gebreide vilt pantoffels van Ella Visser

img_0314_512
Naast grof draad wordt er ook fijne draad gesponnen

Naast de tentoonstelling vond er een waardeketengesprek plaats tussen verschillende partijen die met wol te maken hebben. Onder andere herders, een schaapscheerder, spinsters, breisters, architecten, interieur- en productontwerpers waren hierbij aanwezig. In het gesprek kwamen diverse vertegenwoordigers van een schakel in de keten van wol van het heideschaap aan het woord. Onder leiding van Eileen Blackmore, oprichtster van House of Design, die door middel van gerichte vragen iedere schakel aan elkaar wist te verbinden. De discussie werd aangegaan en door het bundelen van kennis zijn nieuwe inzichten tot stand gekomen. Ook door het publiek werd levendig meegediscussieerd. Er kwam naar voren dat er meerdere initiatieven in het land opgezet zijn met betrekking tot wol. Er is veel inspiratie opgedaan is. Wol combineren met bioplastic om zo meubels te verstevigen. Wolverwerking kan geïntroduceerd worden in fablabs. Of we kunnen de isolerende eigenschap van wol gebruiken voor buiten- of binnenwanden van gebouwen of containers. Veel wilde ideeën en interessante plannen kwamen te sprake. We hopen sterk op een vervolg om het uiteindelijke doel, het beter op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van heidewol, te bereiken.

img_0112_512
De dames Meilof dicussieren al breiend mee in het waardeketengesprek

img_0116_512
In een waardeketengesprek gaan diverse professionals in gesprek 

img_0127_512
Aandachtige luisteraars

img_0128_512
Professor Sustainable Design, Han Brezet, van de TU Delft houdt een lezing

img_0113_512
Eileen Blackmore, oprichtster van House of Design is gespreksleider tijdens het waardeketengesprek. Hier te zien met Joost Kruikemeier, medewerker van de RVO

 

Verder gaf Marianne Duinkerken, herderin bij de Herders van Balloo, een lezing over het fokken van heideschappen, met kunstzinnige visie op vachtkwaliteit voor de verwerking van de wol. Hierin vertelde zij over haar ervaringen als herderin. Volgens haar hangt de kwaliteit van de vacht af van de levensvreugde van de schapen. Het fokken op kwaliteit en kleur geeft geen totale zekerheid, het zal altijd een verrassing zijn hoe de vacht van een lam eruit komt te zien. Uiteindelijk draait het vooral om geven en nemen, als herderin zwoeg je dag in dag uit voor de schapen, in ruil krijg je een vacht terug. Natuurlijk zijn er nog andere omstandigheden die de vachtkwaliteit bepalen, maar het harde werken wordt vertaald naar een zo kwalitatief hoog mogelijke vacht.

img_0273_512
Marianne Duinkerken, Herderin van Balloo, geeft een uitgebreide lezing over de wol

 

De inspiratie en verwondering die wol teweeg brengt is groot. We kunnen concluderen dat er in deze moderne tijd veel nieuwe mogelijkheiden zijn met wol. Wol kan zich herpositioneren als een multifunctioneel materiaal. Wol gebruiken in de bouw, het verwerken in product-, interieur-, of modedesigns, of het combineren met nieuwe technologische technieken als 3D printen. Het enthousiasme en de kennis is aanwezig, en met deze stap, komt de uitwerking dichterbij!

Lees hier het uitgebreide verslag van het waardeketengesprek

 

Dit evenement is georganiseerd in het kader van het Praktijknetwerk Innovatie Veenkoloniën “Zwoele Drentse vachten”.

eu-logo-met-slogan 


Foto's: Monica Commandeur (2015) CC-BY-NC-SA


<< back

Share |