Vind jouw product hier

Interview Jauke van den Brink - over presentatie HAFENGEBURTSTAG
By: Studio Jauke van den Brink, 30-04-2015

Wie is Jauke van den Brink?

132627-7397706-jauke-klein

“Op 8 februari 1982 kwam ik ter wereld in Heerenveen. Geboren en getogen in een klein dorpje in Drenthe. Wijs geworden op en door het platteland. Vader van twee prachtige kinderen. Muziek maken is een belangrijke factor in mijn leven, samen spelen en drummen is een grote liefde.

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor ruimtes en hoe je die kan beleven. Zo veranderde mijn moeder vroeger vaak de huiskamer. De bestaande meubelen en relikwieën wisselden van plek en wanneer ik weer thuiskwam van school moest ik mij opnieuw oriënteren in een vertrouwde omgeving. Het zijn dezelfde meubelen en de teakhouten geuren, maar het licht en de volume van de omgeving is veranderd, waardoor je toch een andere beleving ervaart. Misschien heeft dit mij wel de drive gegeven en de schoonheid laten zien van dit vak.

In Meppel heb ik de onderbouw en de bovenbouw van De Vrije School doorlopen. Van 1999 t/m 2003 volgde ik een MBO opleiding Reclame, Presentatie en Communicatie op het Cibap, te Zwolle. Vervolgens heb ik in de periode van 2003 t/m 2007 mijn bachelor gehaald in Interieurarchitectuur aan de academie Minerva, te Groningen.

Voor mij was het bijna vanzelfsprekend om na mijn afstuderen in 2007 voor mijzelf te beginnen. Ik wou graag laten zien wat ik kon als interieurarchitect en stond te popelen om mijn ideeën werkelijkheid te laten worden. Voor mij is het altijd al belangrijk geweest om mijn ideeën over constructies, materiaal of nieuwe manieren van presenteren in praktijk te brengen, dat werkt voor mij het prettigst, en je ervaart direct de impact van je gedachten.”

Hoe herkennen we je werk van Studio Jauke van den Brink?

“Ik ben me ervan bewust dat ik een handschrift heb dat vaak getypeerd wordt als abstract en geometrisch. De betekenis van vormgeving is breed, zo breed is mijn benadering hiervan ook. Er moet een juiste balans zijn tussen functionaliteit, techniek, cultuur, emotie en persoonlijke inbreng.
Ik zeg vaak 'Ik heb een multidisciplinair ontwerpbureau'.”


Je bent betrokken bij enkele projecten van House of Design, zoals 3D comenius (3D denken en doen) en Vakmanschap van de 21e eeuw waarin je samenwerkt met Lies Keramiek. Nu werk je met ons samen om Groninger Design te presenteren in Hamburg. 


Wat kan de bezoeker verwachten?

“De presentatie die ik voor dit event heb ontworpen, laat een deel van de creatieve sector van Groningen zien. Het is een mix van toegepaste kunst, grafisch vormgeving en ruimtelijk design. De gemeente en Marketing Groningen (tevens partner van dit event) hebben ons een ruimte toebedeelt in het Levantehaus, een chic warenhuis vlakbij het hoofdstation van Hamburg. Het is een simpel ogende expositie die gebruik maakt van 2 basis kleuren, die aan de ene kant een relatie aangaat met de ruimte en de andere kant een contrast maakt om de presentatie uit te lichten. Het is een ontwerp gebaseerd op het shop in shop idee (winkel/presentatie in een winkel) en ontworpen als losse presentatie-elementen waarin combinaties zijn gemaakt van verschillende disciplines.

Ikzelf presenteer een tafel met de naam 'Der Tisch'. Het is een robuuste ogende tafel doe bestaat uit stalen hoekprofielen en grenen balken. Maar voor de duidelijkheid; dit ontwerp heeft niets met ‘deutsche gründlichkeit’ te maken.”

132627-9712655-back_close_up_2_jpg_512

132627-9712666-front_1_jpg_512


Hoe pak je een dergelijke opdracht aan?

“Na het eerste gesprek met de Gemeente Groningen, probeer ik voor mijzelf kaders te schetsen. Hierin staan in ieder geval de voorwaarden en kerngedachten waarmee ik de opdracht samen met alle betrokken partijen tot een goed eindresultaat kan brengen. Dit vind ik prettig werken, omdat er direct kaders zijn gecreëerd die helder zijn en waarmee ik tijdens het ontwerpproces de grenzen kan opzoeken. Niet dat ik perse recalcitrant wil zijn, maar op deze manier kan ik het maximale uit de opdracht halen.”


Hamburg en Groningen hebben al een eeuwenoud Hanze verbond, waarin cultureel en economische samenwerking wordt bevorderd. Het medegastheerschap van het evenement is deze keer voor Groningen.

Wat betekent deelname aan dit festival voor designers uit Groningen, volgens jou?

“Verbreding van hun netwerk. Kansen op nieuwe input, andere invalshoeken.
Duits design wordt vaak getypeerd, als grondig, degelijk en betrouwbaar, Nederlands design als conceptueel en speels. Door deze krachten te bundelen zouden we elkaar kunnen versterken. Ik zie hier kansen voor Groningse ontwerpers. Het is immers niet zo ver rijden.”


Groningen is trots op haar ontwerpers. Wat is voor jou typisch aan Groninger Design?

“Groninger design is erg breed. Als ik aan Designers uit Groningen denk, denk ik aan ontwerpers die zelf produceren, zelf onderzoeken en verkopen, alles in eigen beheer en geen bemoeienis van derden. Design heeft voor mij altijd een verbinding met de omgeving waar het vandaan komt, en dat is in Groningen met zijn prachtige landschappen en natuur vaak sterk vertegenwoordigt in haar ontwerp. Dit laat zien wat voor mij Groninger Design is.”

lobster_200  fat_furniture_lambert_kamps_chair_blue_200  flock_of_chairs_lounge._images_by_jitske_hagens._backside_200

bijjosse-ketting-mint-takje_kopie_200  plustwee_200_01  interior_by_alinda_slik_200


<< back

Share |